• https://www.facebook.com/yedikedi
  • https://www.twitter.com/SsszMzhDergisi

İyi, güzel, faydalı paylaşımlar

Faydalı olabildiysek ne mutlu

İnsan kazanmak için dikkat edilmesi gereken 11 husus

İnsan kazanmak zor ama doğru adımlar atarak belki kolaylaştırabilirsiniz.

   İnsanları bize karşı direnişe sevk etmeden değiştirme yolunu tercih etmeliyiz. İnsanlarla doğru ve sağlıklı ilişkiler kurup geliştirmesi, kendisinde bizim hakkında olumlu izlenimler bırakılması için, bize karşı olumlu düşünce ve davranışlara yöneltilmesi gerekmektedir. Bu itibarla, yöresel özelliklerini, mesleki özelliklerini, kişilerin ilgi alanlarını ve ortak noktalarını belirleyerek iletişim kurmalı ve bu özelliklerine göre davamızı anlatmalıyız.

   İnsan kazanmaya yönelik önemli maddeleri sıralamak istiyoruz:


   1. Hayır sözünün geri dönüşü yoktur: Söze doğrudan doğruya anlaşmazlık bulunan konulardan asla başlamamalıyız. Başlangıç noktamız “ortak düşüncelerimiz olmalıdır.” Muhataplarımızın da ilk sözlerinin “evet” olmasını sağlamalıyız. Önce “evet” dedirtmeliyiz.

   2. Hiçbir münakaşanın galibi yoktur: Bir münakaşayı kazanmanın en iyi yolu o münakaşaya girmemektir. Cahil bir adamı münakaşa yoluyla ikna etmenin imkanı yoktur İmam-ı azam efendimiz diyor ki “cahille ne kadar tartıştımsa hep yenildim”


   3. İnsanın her düşündüğü, herkese, her yerde söylenmez: “Akıllı insan her düşündüğü şeyi söylemez, ama her söyleyeceği şeyi düşünür” diyor Aristo. Muhatabımız olan insanlara karşı söze "yanlış yapıyorsunuz, yanlış düşünüyorsunuz" diye başlamamalıyız.


   4. Varsa yanlışımızı kabul etmeliyiz: Hatasını kabul etmeyen, hatasını anladığını belli etmeyen kişi, diğer insanları kızdırır. Dolayısıyla onları haklı bir davayı savunduğu konusunda şüpheye sevk eder.


   5. İşe dostça yaklaşmalıyız: Herkese dost diliyle, dost kalbiyle, dost tavrıyla başlamalıyız. Atasözü “bal  almak istiyorsan, arı kovanına çomak sokma” der.


   6. Şikayete karşı sigorta: Konuşmalarımızda ve davranışlarımızda ölçülü olmalıyız. Çok konuşan duruma düşmemeliyiz. Sözün az, öz ve etkili olanını tercih etmeliyiz. Konunun açılmasına yardımcı olacak bazı sözlerin muhatabımız tarafından söylenmesini sağlamalıyız.


   7. Düşüncelerimizi başkalarına söyletebilmenin önemi: İkili ilişkilerde veya toplu çalışmalarda karşımızdaki insana “ana fikrin kendisine ait olduğunu“ düşündürmeliyiz. Öyle düşünmesini sağlamak için onları yönlendirmeliyiz.


   8. Sempatinin gücü: Her zaman hoşgörülü ve iyi niyete dayalı ilişkiler geliştirmeliyiz. Zaman, mekan, dünya ve her şey Allah'ındır. O halde bize düşen görev, güzel anlayış sahibi olmaktır. Anadolu da söylenen “kalpten kalbe yol gider” sözü de bu mealde söylenmiş bir sözdür.


   9. İnsanların asıl duygularını ve iyi vasıflarını ortaya çıkarabilecek cesareti veriniz: İnsanlara değer vermeli onlara en güzel sıfatlarından ve en güzel yönlerinden bahsetmeli ve onlara karşı cesaretli bir yaklaşım sergilemeliyiz.


   10. Eleştiriyi terk etmeli, olumlu düşünceyi benimsemeliyiz: Tenkit, tehlikeli bir kıvılcımdır. Her an patlamaya hazır bir bomba gibidir. Olayı bütün güzellikleriyle ele almalı, güzel görmeli, güzel düşünmeli ve halimizden memnun olmayı bilmeliyiz.


   11. Fikirlerin gösterisi: Düşünce ve anlatımlarımızı somut örneklerle canlı bir şekilde ifade etmeliyiz.


   Bilinmelidir ki, insanı kazanan geleceği kazanmış olacaktır. Bu noktada; başkalarının bize nasıl davranmalarını istiyorsak, bizde onlara öyle davranmalıyız. Herkese önemli olma psikolojisini hissettirmeli, şahsiyet vererek onları değerli bulduğumuzu ifade etmeliyiz. Biz insanı seçelim ki, o da bizi seçsin!

   Not: İbrahim Veli'ye ait bu yazı Anadolu Gençlik Dergisinin Eylül 2015 tarihli sayısından alınmıştır.

Anadolu Gençlik Dergisi web sitesi için tıklayınız!
İbrahim Veli Twitter hesabı için tıklayınız!

643 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam1
Toplam Ziyaret182526
Anket
Okuyo musunuz, kaça gidiyosunuz?