• https://www.facebook.com/yedikedi
  • https://www.twitter.com/SsszMzhDergisi

İyi, güzel, faydalı paylaşımlar

Faydalı olabildiysek ne mutlu

Müslüman gencin sözlüğünde olmayan 7 şey

Bazı kelime ve kavramlar Müslüman gencin sözlüğünde olamaz, olmamalıdır.

1) Yorulmak

Müslüman genç yorulmaz. Allah için ve görev icabı yaptıklarından dolayı oflayıp puflamaz. Çok ders çalışmış, evinin rızkı için didinmiş, ana babasını memnun etmek için koşturmuş... Bütün bunlar genç adam için yorulmak kelimesinin uzağında konulardır. Dünya bizim için istirahat mekânı değil, asıl istirahat mekânı olan cennete gidebilmek için imtihan yeridir.

2) Dinlenmek

Gencin dinlenmesi yan gelip yatmak olamaz. Onun dinlenmesi yeniden koşmak için bir an nefeslenmektir. O yorulunca iş ve faaliyet değiştirir.

3) Usanmak

Yüce hedefi, ulvî gayeleri olan biri için usanmak söz konusu olamaz. Para kazanmaktan, servet biriktirmekten usananı duydunuz mu? Şehvetini tatminden, gezip eğlenmekten usanmayanlar cennet kazanma gayretinden hangi mantıkla bıkar, usanırlar?

4) İhmâl

İhmâl bir şeyi ertelemek, geri bırakmak, unutmak anlamlarına gelir. Oysa hayırlı ve meşrû işlerde acele etmek bi Sünnet-i Nebevî'dir. Öyleyse ihmâl edilecek işler nefsâni ve dünyalık işler olmalıdır. Değilse ciddi işlerde gençlik ile ihmâl yan yana gelemez!

5) Adam sendecilik

Bir görevin yapılması ve bir kötülüğün engellenmesini ya da bir hayra vesile, vasıta olmayı başkasından beklemek, bir yapan bulunur anlayışıyla sevaptan kaçmak akıl ve mantık dışıdır.

6) Ümitsizlik

Allah'ın rahmetinden ümit kesmek kafirlerin işidir. (Yusuf/87) Ümidini yitirmiş bir insan için hayatın ne kıymeti vardır? Ümitsizliğe düşen genç, karanlık bir ümit ve gelecek düşüncesine nasıl tahammül edebilir? Maneviyatına sarılan bir genç her türlü menfî, olumsuz şartlara rağmen ümidini taze tutmayı başaracaktır.

7) Taviz

Taviz esastan vazgeçme, sapma ve temelden uzaklaşmak demektir. İdeallerine kavuşmak için dahi olsa taviz vermek tuzağa düşmektir. İman ve esasla alakalı olmayan hususlarda çok gerekiyorsa duymazlıktan gelinip, susulabilir ve idare-i kelâm edilebilir. Bu ise taviz değil müdara sayılabilir.

Kaynak: Rahmetli Osman Öztürk hocanın Genç Adam isimli kitabından değiştirilerek alıntılanmıştır.

764 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam110
Toplam Ziyaret183029
Anket
Okuyo musunuz, kaça gidiyosunuz?