• https://www.facebook.com/yedikedi
  • https://www.twitter.com/SsszMzhDergisi

İyi, güzel, faydalı paylaşımlar

Faydalı olabildiysek ne mutlu

Okuma alışkanlığı kazandırmak için 10 tavsiye

Çocuklara okuma alışkanlığını nasıl kazandırabiliriz?

   
   Çocuklara bir davranış kazandırmak zor. Kendimiz yapmadığımız davranışları kazandırmamız ise imkânsız gibi. Hal böyleyken çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak da zor oluyor. Ancak imkânsız değil. Bunun için aşağıdaki tavsiyelerimize göz atabilirsiniz.
1) Çocuklar birçok şeyi taklit yoluyla öğrendiklerinden harika bir gözlem yeteneğiyle yaratılmışlardır. Bu nedenle çocuğunuzun kitap okumasını istiyorsanız öncelikle siz kitap okumalısınız.
2) Çocuğunuza yaşı kaç olursa olsun kitap okumanız kitaba ilgisini artıracaktır. Bebeklikten itibaren çocuklara kitap okunabilir. 2 yaşından itibaren çocuğunuza sesli olarak kitap okumanızda yarar vardır. Bu sırada kitaba dokunmasına ve o kitapla oynamasına izin verebilirsiniz.
3) Her durumda olduğu gibi kitap konusunda da çocukla inatlaşmak yararsızdır. Güzellikle yaptıramadığımız hiçbir davranış aslında kazandırılamamış demektir. Bu nedenle sevdiği konularda kitaplar okumasına izin vermek ve okuma saat ve süresini belirlerken çocukla ortak hareket etmek gerekir.
4) Ailecek alışverişe çıkıp market market geziyoruzdur muhakkak. Arada kitabevlerine uğrasak iyi olur. Kitabevi gezmeleri de çocuğun ilgisini çekecektir.
5)  Çocuğunuz harçlık alacak yaşta ise harçlığından bir kısmını kitaba ayırması için teşvik edebilirsiniz. Hatta bunun adını “kitap harçlığı” koyabilir ve kitaba harcayıp harcamadığını denetleyebilirsiniz.
6) Çocuğunuz için küçük bir kitaplık ayarlayabilir ya da varsa evdeki kitaplıktan ona özel bir raf ayırabilirsiniz. Buraya koyacağınız kitaplara çocuğunuzun isminin olduğu kaşe basabilir veya etiket yapıştırabilirsiniz. Böylelikle çocuk kitabı sahiplenecektir.
7) Çocuğunuz size kitap okumak isterse o anki meşguliyetinizi bırakıp bir süre onu dinlemelisiniz.
8) Çocuğunuzla okuduğu kitap üzerine sohbet edebilirsiniz. Çocuktan okuduğu kitabı anlatmasını hatta değerlendirmesini isteyebilirsiniz. En azından beğenip beğenmediğini, sebebiyle öğrenebilirsiniz.
9) Çocuğunuzu en az bir çocuk dergisine abone yapabilir ya da bayiden ona dergi alabilirsiniz. Abone olup üzerinde isminin yazdığı bir derginin eve gelmesi çocuğunuzu daha mutlu edecektir.
10) Çocuğunuzu okuduğu kitapların kaydını tutmaya, okuduklarından not almaya teşvik etmelisiniz. Böylece aktif okumaya başlayacak, okuma azmi artacaktır.
740 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam50
Toplam Ziyaret180566
Anket
Okuyo musunuz, kaça gidiyosunuz?